Člani Družinskega gledališča kolenc – pooblaščeni izvajalci vseh zabavnih, turističnih in strokovnih vodenj po središču Slovenije – vas bodo z veseljem popeljali na ogled lončarskega ateljeja in izdelkov Keramike Barbara na domačijo pr ŠKUNDR.

Umetnica Barbara navadno predstavi domačijo, na kateri pridelajo kar nekaj ekoloških pridelkov, ki so na voljo za pokušino in za nakup, po ogledu lončarskega ateljeja pa je možno kakšnega od res izjemnih izdelkov, iz katerih žarijo bogate lončarske izkušnje naših prednikov in izjemen občutek za umetniško oblikovanje – tudi kupiti.

Keramična skodelica Družinskega gledališča Kolenc – možno kupiti kot spominek.

Posebnost domačije je kašča oz. hram, ki je bil zgrajen leta 1797. Do vojne je bila kašča krita s slamo, po vojni pa z opeko. Zadnjih 20 let ima kritino s skodlami, ki so bile obnovljene v letu 2016. Kašča je služila za shranjevanje žita in drugih pridelkov. V žito ali v pepel so včasih shranjevali v papir zavito suho meso. V kletnem prostoru so hranili repo, korenje in peso. Sedaj pa kletni prostor služi za shranjevanje lesenih posod za namakanje sadja. V predvojnem času so kaščo uporabljali tudi za prenočevanje. V osrednjem delu kašče so spale punce, v zgornjem – vrhnjem delu kašče, kjer je bilo shranjeno suho seno, pa so spali fantje – tudi v zimskem času.

V kašči si lahko kupite domače žganje, kis ali med. Zanimivost domačije je med drugim tudi kozolec – toplar.
Ogled lončarskega poslopja traja 1 h.


Oblikujte si celodnevni izlet po območju GEOSS s kosilom v idilični okolici!