Etnološki in interdisciplinarni program za 1. in 2. triado

Cilji programa: spoznavanje srednjega veka (takratnega načina življenja, oblačilnega videza, takratne miselnosti in iger, od katerih so se nekatere obdržale vse do današnjih dni), dojemanje preteklosti z etnološkim doživetjem.

Na ta dan se bomo spoprijateljili z grajskim norčkom, ki nas bo popeljal v središče srca Slovenije (GEOSS), kjer nam bo s svojo pomočnico predstavil njegov utrip in nas naučil čarovnijo, ob kateri se izpolnijo vse želje.
Odvijal se bo tudi otroški viteški turnir, med katerim si bomo vsi lahko izbrali svoja srednjeveška imena.  Grajska gospica pa nam bo  pokazala srednjeveške živali, ki so nekoč burile duhove: ježka tenreka, krastačo, kačo in ščurke, po želji pa bomo obiskali tudi cerkev sv. Andreja, ki je v srednjeveškem življenju igrala pomembno vlogo.

Nato se bomo posladkali z grajsko pogačo in se okrepčali s slastnim čajem. Skupaj z grajsko pisarko se bomo seznanili s kaligrafsko pisavo z gosjimi ali kokošjimi peresi. Grajska vedeževalka pa veliko ve o lastnostih, ki so napisane na dlaneh in o najrazličnejših urokih. Vsak bo lahko sam preizkusil delovanje uroka ljubezni, se zazrl v svoje roke in izvedel veliko stvari o sebi.

Trajanje: 5 šolskih ur

Primerno za 4. do 6. r.azred