V kolektivu Društva GEOSS in Družinskega gledališča Kolenc pripravljamo vseslovenski dobrodelni projekt      . Dobrodelnost pri projektu se tokrat ne nanaša na hrano, oblačila ali položnice za preživetje, temveč na splošno dobro, želimo ustvariti pogoje za srčno in duševno hrano, ki omogoča zavedanje in zdravo, ustvarjalno in kvalitetno preživetje.

 ČASTNI POKROVITELJ PROJEKTA IN PRIREDITVE JE PREDSEDNIK VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE, GOSPOD MARJAN ŠAREC

Naša srčna želja je, da bi na Vačah, turistično razvitem kraju, nekoč slavnem trgu v središča srca Slovenije, odkupili okoli 300 let staro gospodarsko poslopje, ki bi ga ohranili in restavrirali. Njegovo zunanjost bi – razen nujnih popravil – ohranili kot biser stare trške kulturne dediščine, notranjost pa bi zasteklili in v njej pripravili Muzej samooskrbnosti, v katerem bi bile nekdanje veščine in obrti, snovno in virtualno predstavljene od nekoč do danes. Muzej bi spodbujal zavedanje svoje narodne identitete, ustvarjalnost in pomen biti – to, kar si, za zdravje in uspešno duhovno in duševno rast, predvsem za nas in za naše naslednje rodove. Ko se imaš rad, sprejemaš svojo dediščino, si zanjo hvaležen, jo občuduješ in iz nje samostojno ustvarjaš svoj srečni čas, v katerem si čimbolj samooskrben, varčen, trajnostno naravnan, prežet z ljubečo mislijo, kako ohraniti svoj planet.

Doživljajsko voden ogled muzeja s praktičnimi preizkusi nekaterih starodobnih ustvarjalnih procesov, bo za osnovnošolce in srednješolce, ki bodo na ta način doživeli živo izkušnjo svoje dediščine in narodne identitete, brezplačen.

Da bi nam to uspelo, bomo 11. oktobra 2020 organizirali celodnevno dobrodelno prireditev. Iz vsega srca si želimo, da bi naš projekt uspel, zato istoimensko projektno prireditev    promoviramo po celi Sloveniji in pričakujemo okoli 1500 gostov.

Na celodnevni dobrodelni prireditvi se bomo srčno družili, spoznavali in povezovali. Ves dan se bodo odvijali zabavni in srčno poučni programi za otroke in odrasle. Nastopili bodo znani pevci, igralci, voditelji, literarni in likovni umetniki, etnologi in drugi, s katerimi bo druženje srčno in nepozabno. Lahko pa bomo tudi sodelovali pri dobrodelni dražbi umetniških del ali si na bogatem srečelovu zagotovili kakšno drugo uporabno darilce, ki nas bo spominjalo na podporni utrip ljubezni do sebe in do tega, kar smo.

Ta zares čudovit biser kulturne dediščine bi kakšen drug kupec najbrž porušil, saj stoji na zazidljivem zemljišču in ni zaščiten. Tudi zato smo se s celodnevno dobrodelno prireditvijo »Ko se imaš rad …« odločili za dobrodelno zbiranje sredstev za odkup.

Prepričani smo, da se bomo na ta poseben dan zbrali dobrosrčni ljudje, ki bomo s skupnimi močmi dosegli čudovit razplet tega skupnega srčnega projekta; projekta, ki izvira iz dobrodelnosti in prostovoljstva vseh organizacij, društev in posameznikov, ki so od leta 1981 do današnjih dni ustvarjali in ustvarjamo srčno poslanstvo GEOSS.

Predsednik Društva GEOSS:  Lovro Lah

Za Družinsko gledališče Kolenc: Prokuristka in varuhinja poslanstva GEOSS: Anka Kolenc, prof.