Cilji programa: spoznavanje srednjega veka (takratnega načina življenja, oblačilnega videza, takratne miselnosti in iger, od katerih so se nekatere obdržale vse do današnjih dni), dojemanje preteklosti z etnološkim doživetjem ter animiran ogled gradu Tuštanj.

Obiskovalce gradu Tuštanj bosta ob ogledu sprejela graščakinja in graščak v grajski opravi in jim bosta doživljajsko in interaktivno predstavila edini grad v Sloveniji, ki v svoji notranjosti hrani originalno zbirko pohištva, porcelana, listin, urbarjev, lončenih peči in ostalega inventarja.

Na ta dan bomo z grajskim norčkom priredili tudi otroški viteški turnir, med katerim si bomo vsi lahko izbrali svoja srednjeveška imena. Grajska gospica pa nam bo pokazala srednjeveške živali, ki so nekoč burile duhove: ježka tenreka, krastačo, kačo in ščurke.
Skupaj z grajsko pisarko se bomo seznanili s kaligrafsko pisavo z gosjimi ali kokošjimi peresi. Grajska vedeževalka pa bo vsakomur, ki jo bo obiskal, pogledala v dlani in mu razkrila skrivnosti njegove čudovite biti …

Trajanje: 5 šolskih ur

Primerno za: 4.-6. razred

Foto: Vid Ponikvar