Grad Tuštanj 

Grad Tuštanj se nahaja le 15 minut iz Ljubljane. Je edini grad v Sloveniji, ki v svoji notranjosti hrani originalno zbirko pohištva, porcelana, listin, urbarjev, lončenih peči in ostalega inventarja.
Obiskovalce ob ogledu sprejmeta graščakinja in graščak v grajski opravi, ogled notranjosti gradu, ki je bil pozidan leta 1490, pa je animiran.

Voden ogled gradu traja približno 45 minut.

Cena:

  • do 10 obiskovalcev: 5 €/osebo
  • nad 10 obiskovalcev: 4 €/osebo

KONTAKT: 041 841 080 (Peter Pirnat)

ODDALJENOST: 16 km

Vse o gradu Tuštanj >>


Steklarna Hrastnik

Steklarna Hrastnik vam omogoča ogled skoraj 160 let stare tradicije izdelovanja vrhunskega stekla. Ogled vključuje obisk tovarne z najmodernejšo tehnologijo za izdelavo vrhunskih steklenic najrazličnejših posebnih oblik iz najčistejšega stekla. Prav tako se boste podrobneje seznanili z izdelki namiznega, razsvetljavnega in embalažnega programa, ki po novem vključuje tudi segment parfumerije. Na koncu ogleda pa vas bodo popeljali tudi med bogato založene police trgovine »GlaSHuta«, kjer vam bodo strokovno svetovali pri morebitnem nakupu. Poleg tega pa prejmete še simbolično darilo—personaliziran kozarec z gravuro po vaši želji.

Poleg steklarne si lahko v Hrastniku brezplačno ogledate tudi muzej, kjer vam bodo skozi 13 tematskih sklopov še podrobneje predstavili zgodovino teh krajev.

Voden ogled traja 1,5 h (brez ogleda trgovine)

Cena: 5 €/osebo

KONTAKT: 03 56 54 600 (recepcija Steklarne Hrastnik)

ODDALJENOST:  30 km

Vse o steklarni Hrastnik >> 


Zasavska sveta gora

Ta cerkev je zelo slavna zaradi čudežev. Pred tridesetimi leti je neka žena oslepela. Več let je bila popolnoma slepa. Zaobljubila se je in v spremstvu treh duhovnikov obiskala cerkev. Po opravljeni pobožnosti je šla po golih kolenih trikrat okoli oltarja. Ko je prišla tretjič za oltar, je začutila, da je potegnil močan veter in ji odnesel pajčolan z glave. Ustrašila se je in zavpila. V tem trenutku pa je zopet videla. To se je v resnici tako zgodilo, kar more izpričati mnogo ljudi. Tudi jaz sam sem z njo večkrat govoril, ker je bil njen mož Hans Pein pri nas v službi na Mediji.« S temi besedami Janez Vajkard Valvasor opisuje čudež pri takrat zelo poznani in priljubljeni Marijini božji poti na Sveti gori, ki ji zaradi drugih z enakim imenom pravijo tudi Zasavska ali Sveta gora nad Litijo.

Na tej dobri razgledni točki je bila že predzgodovinska naselbina. Že pred drugo svetovno vojno so tu odkrili staro gradišče in grobove. Odkopani staroslovenski grobovi pričajo o zgodnji slovenski naselitvi. Prav verjetno je, da so staro pogansko svetišče, ki je stalo tu, spremenili v prvo krščansko cerkev in jo posvetili Mariji. Njej posvečena cerkev se na Sveti gori prvič pisno omenja že leta 1250, kasneje pa še v letih 1472 in 1526.

Kot domnevajo poznavalci, je bila prva cerkev še romanska, druga pa gotska. Od te je ostal prezbiterij, ki so mu v letu 1753 prizidali baročno ladjo. Posebnost Svete gore je dobro ohranjeno taborsko obzidje, ki naredi na obiskovalca, ko se pripelje do njega, zares mogočen vtis. Samostojno stoječ zvonik je prvotno služil za obrambni stolp. V njem so še danes vidne strelne line. V letu 1753, ko je bila zgrajena sedanja cerkev, pa je bila tu predvsem zaradi romarjev ustanovljena lokalija (duhovnija) in leta 1875 samostojna župnija. Svetogorska cerkev tudi danes privablja romarje. Marsikaj je preurejeno in prenovljeno, kar govori o skrbi domačinov in romarjev, ki se tu redno zbirajo in častijo Marijo.

(Besedilo iz knjige Francija Petriča, “Duša, le pojdi z mano”.)

KONTAKT: 03 5678 170 (Župnijska cerkev Marijinega rojstva)

ODDALJENOST: 12 km


Grad Bogenšperk

Z gradu Bogenšperk se je po pokrajini že v 17. stoletju razgledoval sloviti Janez Vajkard Valvasor. Preko muzejskih razstav boste spoznali zgodovino gradu, njegove lastnike ter med njimi življenje in delo slovitega kranjskega polihistorja, člana angleške Kraljeve družbe, Janeza Vajkarda Valvasorja.

Na raziskovanje grajskih prostorov in njihove zgodovine se lahko odpravite sami ali v spremstvu grajskega vodnika. Individualni obiskovalci si boste za lažje potepanje po gradu izposodili kratki vodnik, na voden ogled pa se boste z grajskim vodičem odpravili vsako polno uro.

Cena:

  • odrasli: 4,5 €/osebo
  • upokojenci: 4 €
  • otroci, dijaki, študentje: 3, 5 €

KONTAKT: 01 898 76 64

Vse o gradu Bogenšperk >>

ODDALJENOST:  21 km


Rudnik Sitarjevec

V izvoznem rovu Rudnika Sitrjevec so na ogled eksponati kamnin, rudniški voziček , nekaj rudarskega orodja, rekonstruirana proga, razstava o živečem netopirju v rudniku Sitarjevec, pano z reprodukcijo paleookolja iz posavskih gub, eksponati barvanih tkanin z vodo iz rudnika, razstava nakita iz hematita. Ob vstopu v rudnik obiskovalci prejmejo zaščitno čelado nato pa se ob spremstvu vodnika sprehodijo skozi rov. V dvorani rudnika se predvaja kratek film.

Ogled je možen samo v spremstvu vodiča, ob predhodni najavi in do zapolnitve mest. Obisk je primeren za vse – tudi za gibalno ovirane, ker rov nima naklona. Stalna temperatura v rovu je 10°C.

Voden ogled traja približno 30 minut.

KONTAKT: Turistično informacijski center – TIC Litija (059 940 503, 051 312 739)

Cenik in več informacij >>

ODDALJENOST: 15 km


Pustolovski park GEOSS

Pustolovski park Geoss se nahaja v vasi Slivna, blizu geometričnega središča Slovenije (GEOSS). Tam se boste lahko dvignili iz tal med drevesne krošnje in doživeli prave pustolovščine. Spretneži in adrenalina željni boste lahko to počeli na višini 25 metrov, zmerneži pa tudi na samo 1 metru. Pustolovski park Geoss nudi 6 plezalnih poti različnih težavnostnih stopenj, ki jih posameznik premaga v dveh do treh urah. Na različnih višinah (od 1 do 25 m od tal) je razporejenih 91 plezalnih elementov, ki vključujejo več kot 120 metrov spustov (zip-line). Najlažja težavnostna stopnja je primerna za otroke od 4. leta. Vsak udeleženec pa izbere sebi primerno težavnostno stopnjo. Pustolovščine med krošnjami lahko dopolnite z orjaškim spustom v skupni dolžini 915 m, ki je najdaljši v osrednji Sloveniji.

Vedno vas bodo prijazno sprejeli izurjeni inštruktorji, ki bodo skrbeli za vašo varnost. Vas in vaše otroke bodo najprej naučili pravil plezanja po krošnjah dreves in obnašanja v parku, nato pa vas ves čas spremljajo in vam pomagajo. Med drevesi vas bo varovala oprema proizvajalcev Petzl, Singing rock in Climbing Technology. Park je zgrajen skladno z EU standardom EN 15661-1 in kot tak zagotavlja 100 % varnost vseh obiskovalcev.

KONTAKT: 030 332 332

Cenik in več informacij >>

ODDALJENOST: 2,6 km